zaterdag 21 september 2013

Onze Volkstuinen + Recept: Tarte Tatin

Hier is ie dan, mijn eerste blog bericht! Ik pak meteen groots uit met een topspot en een recept.

Op een kwartiertje fietsen van mijn huis ligt de streekwinkel Onze tuinen. Midden in het kassengebied van Almere is een oude kwekerij omgebouwd tot overdekte volkstuin inclusief streekwinkel. Alle producten die je bij Onze kan kopen komen uit de volkstuintjes of van boeren uit de regio, daar komt nog eens bij dat alles ook biologisch is! Zeker de moeite om een keer te kijken. Ik heb er vandaag heerlijke groenten gehaald voor mijn Tarte Tatin met frisse salade.

Allemaal verschillende soorten tomaten van Onze. Ziet er zo gezellig en lekker uit!





                                              
                                                       Plantjes om in je volkstuin of eigentuin verder te laten groeien.
                                                             
                                                                            Tomaten in alle soorten en maten

                                                             
                                                             De tuintjes







Tarte Tatin met sjalotjes

Ingrediënten:

Tarte Tatin:
- Pakje bladerdeeg (waarvan je er ongeveer 5 nodig zult hebben)
- 400 gram sjalotjes
- Zakje pijnboompitjes
- Pakje zachte geitenkaas
- 2 eetlepels honing
- 1 glas rode wijn
- 1 eetlepel balsamico azijn
- Roomboter
- peper en zout

Salade
- Sla naar keuze
- Komkommer
- Tomaatjes
- 2 eetlepels honing
- 2 eetlepels franse mosterd
- Olijfolie
- peper en zout

Oven: bak de tarte tatin in 20 minuten op 220 graden.

1. Smelt een klontje roomboter in een pan. Voeg de schoongemaakte en gehalveerde sjalotjes toe en laat even bakken. Wanneer de sjalotjes een beetje een kleurtje hebben voeg je de wijn, de honing, de balsamico. Laat dit op middelhoog vuur inkoken. Wanneer de saus een beetje stroperig wordt kan je naar smaak nog wat peper en zout toevoegen.

2. Terwijl de saus inkookt en de sjalotjes garen kan je de rest van de taart voorbereiden. Kleur wat pijnboompitjes in een koekenpan en strooi ze op de bodem van de bakvorm. Snijd de geitenkaas in blokjes en verdeel het over de bodem van de bakvorm. Strooi wat bloem uit over het aanrecht en rol hier vervolgens het bladerdeeg op uit totdat het groot genoeg is voor je bakvorm.

3. Als je tevreden bent over de gaarheid van de sjalotjes en de smaak van de saus giet je dit over de pijnboompitjes en geitenkaas heen. Verdeel de sjalotjes, maar probeer ze heel te houden. Leg vervolgens de bladerdeeg over de sjalotjes. Snijd het overtollige bladerdeeg van de randen. Druk het bladerdeeg een beetje aan en zet de taart in de oven.

Tarte Tatin van sjalotjes met frisse salade.
4. Terwijl de taart in de oven staat kan je de salade maken. Begin met de dressing: meng de honing, mosterd en olie door elkaar en voeg naar smaak peper en zout toe. Snijd de groente voor over de salade en leg ze apart. Doe de sla in een kom en schenk hier de dressing overheen. Meng de sla en voeg de gesneden groente toe.

5. Haal de taart uit de oven en draai hem om op een bord. Snijd de taart in gewenste stukken en schep er wat salade bij. Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten